Industrijska proizvodnja raste drugi mjesec zaredom

Bez autora
Sep 04 2011

Industrijska proizvodnja u srpnju drugi mjesec zaredom raste. Prema podacima Državnog zavoda za statistiku, obujam industrijske proizvodnje porastao je 0,9 posto godišnje, što je u skladu s rastom narudžbi zabilježenim u prethodnim mjesecima. Treba napomenuti da je rast djelomična posljedica baznog učinka s obzirom na to da je industrijska proizvodnja lanjskog srpnja zabilježila pad od 1,8 posto. Dodatno treba napomenuti i da su zalihe na niskim razinama, pa je blago povećanje proizvodnje očekivano. Unatoč okolnostima, oporavak industrijske proizvodnje otvara prostor optimizmu, jer je u dva mjeseca statistika zabilježila skok od 1,9 posto. Rast na godišnjoj razini prije svega je posljedica razmjerno snažnog rasta kapitalnih proizvoda, koji od ožujka konstantno bilježe pozitivne godišnje stope promjene, zatim rasta proizvodnje intermedijarnih proizvoda i trajnih proizvoda za široku potrošnju, koji su porasli za gotovo 5 posto. Na obujam industrijske proizvodnje negativno je djelovalo smanjenje proizvodnje energije za 12 posto u srpnju.

Industrijska proizvodnja raste drugi mjesec zaredomIndustrijska proizvodnja u srpnju drugi mjesec zaredom raste. Prema podacima Državnog zavoda za statistiku, obujam industrijske proizvodnje porastao je 0,9 posto godišnje, što je u skladu s rastom narudžbi zabilježenim u prethodnim mjesecima.

Treba napomenuti da je rast djelomična posljedica baznog učinka s obzirom na to da je industrijska proizvodnja lanjskog srpnja zabilježila pad od 1,8 posto. Dodatno treba napomenuti i da su zalihe na niskim razinama, pa je blago povećanje proizvodnje očekivano. Unatoč okolnostima, oporavak industrijske proizvodnje otvara prostor optimizmu, jer je u dva mjeseca statistika zabilježila skok od 1,9 posto.

Rast na godišnjoj razini prije svega je posljedica razmjerno snažnog rasta kapitalnih proizvoda, koji od ožujka konstantno bilježe pozitivne godišnje stope promjene, zatim rasta proizvodnje intermedijarnih proizvoda i trajnih proizvoda za široku potrošnju, koji su porasli za gotovo 5 posto.

Na obujam industrijske proizvodnje negativno je djelovalo smanjenje proizvodnje energije za 12 posto u srpnju. Osim ožujka, pad proizvodnje energije konstanta je u tekućoj godine. S obzirom na razmjerno snažan pad industrijske proizvodnje u prvom tromjesečju, kumulativno u prvih sedam mjeseci ona još uvijek se bilježi pad, i to od 1,3 posto godišnje.

U tom je razdoblju najveći pad zabilježila proizvodnja trajnih proizvoda za široku potrošnju i energija, a pozitivna kretanja najizraženija su kod kapitalnih proizvoda čija je proizvodnja u prvih sedam mjeseci porasla 5,8 posto u odnosu na isto razdoblje 2010. godine.

Nakon prvog tromjesečja, trendovi u industrijskoj proizvodnji ipak su se popravili, pa je drugo tromjesečje donijelo rast od 1,3 posto godišnje, a pozitivna kretanja nastavljaju se i u trećem tromjesečje. Stoga u nastavku godine analitičari Raiffeisena očekuju povoljna kretanja prije svega zbog učinka baznog razdoblja, iscrpljivanja zaliha, ali i rasta novih narudžbi.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik